Alla inlägg under mars 2012

Av Cerberus Rådgivning - 7 mars 2012 14:15

Sony Ericssons aktie föll kraftigt idag. Dett eftersom bolaget redovisat en vinst som inte ens motsvarande en tredjedel av analytikernas förväntningar.


Ericsson resultat för fjärde kvartalet 2011 blev en vinst på 1,8 miljarder kronor före skatt. Det var verkligen inte vad  analytikerna hade förväntat sig. De hade förväntat sig  att vinsten skulle uppgå till 6 miljarder kronor och kan då jämföras med motsvarande kvartal förra året då resultatet var 7,8 miljarder kronor.


Ericsson meddelar att man förväntar sig fortsatt försiktighet från operatörerna, som en följd av makroekonomisk och politisk osäkerhet.Ericsson aktien rasade 14 procent ned till ett värde på 59 kronor bara någon minut efter att Stockholmsbörsen öppnade idag på morgonen enligt svd.

Av Cerberus Rådgivning - 5 mars 2012 09:06

Nu kan man placera i Kina genom en billig börsnoterad indexfond.


Förra året ratade många investerare tillväxtmarknaderna. Det såldes aktier för 34 miljarder dollar och pengarna flyttades till säkrare tillgångar. Mönstret var liknande bland svenska fondsparare då var tionde sålde sina tillväxtfonder som framför allt var Rysslands- och Kinafonder. Nu flödar dock åter det internationella kapitalet till tillväxtmarknaderna och under januari flyttades 7,7 miljarder dollar dit.


Förra veckan sänkte Kinas centralbank bankernas reservkrav med 0,5 procentenheter till 20,5 procent. Dessutom väntas centralbanken fortsätta sänka bankernas reservkrav framöver, detta för att hålla uppe tillväxten genom att öka bankernas möjligheter att låna ut pengar. Kinesisk BNP väntas öka med 7–8 % i år. En vinsttillväxt på 15–20 procent per år är inte orimligt att förvänta sig även under de närmaste åren. Ett bärande långsiktigt investeringstema är den snabbt växande privata konsumtionen som lyfter den kinesiska hemmamarknaden.


Enligt Morningstar är den genomsnittliga förvaltningsavgiften för vanliga Kinafonder 1,64 procent. Räknas även fonder i kategorin Kina & närliggande länder med ökar snittavgiften till 1,8 procent. Det är också vad fondspararna i Nordea och Swedbank Robur får betala, medan Carnegie, East Capital och Handelsbanken är marginellt dyrare. Mest betalar dock den som investerar i finska FIM China – hela 3% per år. Här har de börsnoterade fonderna en stor fördel. Både Xact Kina och db x-trackers FTSE China 25 ETF tar bara ut en förvaltningsavgift på 0,6% per år. Å andra sidan utgår vanligt courtage vid köp och försäljning av fondandelar, så det är inte lönsamt att köpa alltför små poster.


Enligt den kinesiska kalendern är det nu drakens år – vilket kännetecknas av framgång i affärer. Det återstår att se om det även fungerar för den som köper kinesiska aktiefonder.


Av Cerberus Rådgivning - 2 mars 2012 09:55

Många av LO:s låglöneförbund erbjuder sina medlemmar ett avgiftsfritt kreditkort. Företaget bakom kortet har som affärsidé att  hålla kunderna kvar i skuld så länge som möjligt förutom höga räntor. Kortbolaget ägs av Swedbank och växer kraftigt.


Kortbolaget Entercards affärsidé är att erbjuda konsumenterna vad man i branschen kallar ”revolverande krediter”. I praktiken innebär det att bolaget vill tjäna så mycket pengar som möjligt på att låntagarna betalar av sina kreditskulder så långsamt som möjligt.


Bolaget har presterat snabbt växande vinster på skillnaden mellan in- och utlåningsräntorna, räntenettot. Nettot har ökat från 35 miljoner kronor till drygt 700 miljoner på fem år.

Den riskbuffert Entercard upprätthåller, räntemarginalen, ligger på 8–10 procent årligen. 2009 var marginalen uppe i 12,1 procent. Det kan jämföras med de hårt kritiserade storbankernas räntemarginaler som ligger på 1–2 procent.


Entercard, som ägs gemensamt av Swedbank och brittiska Barclays Bank, framhåller i sin marknadsföring kundens möjligheter att använda sig av marknadens lägsta amorteringskrav, 3 procent av skulden. Det betyder att den som betalar av en skuld på exempelvis 25 000 kronor får hålla på i drygt elva år. Den räntekostnaden för krediten landar på drygt 15 000 kronor.

Av Cerberus Rådgivning - 1 mars 2012 13:39

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 1,1 procent under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan.


Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 1,1 % under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med tredje kvartalet 2011 har BNP minskat med 1,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet var betydligt svagare än förväntat. Ekonomer hade i genomsnitt räknat med en ökning med 2,6 procent jämfört med motsvarande period 2010 och en minskning med 0,8 % jämfört med tredje kvartalet, enligt Reuters sammanställning. Hushållens konsumtionsutgifter ökade med 0,7 %. De flesta delposter som livsmedel, fritid och underhållning visade en positiv utveckling. Det motverkades av bland annat lägre uppvärmningskostnader för bostäder.

De offentliga konsumtionsutgifter steg med 0,8 %. Landstingen stod för den största ökningen.


Fjärde kvartalet 2011 innehöll inte lika många arbetsdagar som fjärde kvartalet 2010. BNP-utvecklingen har därför inte korrigerats för någon kalendereffekt. Exporten ökade med 0,6 % och importen med 1,6 procent. Svensk exportutveckling påverkades av det osäkra internationella läget. Nettoexporten utvecklades negativt för första gången sedan andra kvartalet 2010 och drog ner BNP-utvecklingen med 0,4 procentenheter.


För helåret 2011 ökade BNP med 3,9 % jämfört med 2010. Hushållens konsumtionsutgifter ökade med 2,1 %t. Utgifter för transporter och svenskarnas konsumtion utomlands bidrog starkast till uppgången för helåret.

De offentliga konsumtionsutgifterna ökade med 1,8 %.

Exporten ökade med 6,8 % och importen steg med 6,1 %.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards